2014. április 6., vasárnap


ISLER



Mindig is imádtam az islert, de nagyon sokáig csak nézegettem a recepteket, és végül sose álltam neki. Aztán amikor elkezdtem cukrásznak tanulni, illetve eljutottunk az első gyakorlati órához, akkor nagyon megörültem, hogy ezt is fogunk sütni. Persze egyből jelentkeztem, hogy én szeretném készíteni (illetve hárman együtt), és azóta is imádom. Teljesen olyan, mint a bolti, azzal a különbséggel, hogy ténylegesen tudom, hogy miből készült. :)
Hivatalosan szilvalekvárral kellene megtölteni, de én leginkább cseresznye-meggy lekvárral készítettem (természetesen házi készítésű), vagy még kajszibarack lekvárral (sokan jobban kedvelik azzal). 
Díszíteni nem kötelező, csak még szebbé teszi az islert. :) 



Hozzávalók:
  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg Rama
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 tojássárgája
  • reszelt citromhéj
  • kávéskanálnyi sütőpor
  • 10 dkg csokoládé
  • kevés olaj

Elkészítés:

A vajat a liszttel elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót és gyorsan összegyúrjuk. (Össze fog állni a tészta, még ha az elején úgy is néz ki, mintha nem akarna.) Minimum fél órára – egy órára hűtőbe pihentetjük, majd kb. 0,5 cm vékonyra kinyújtjuk és kiszaggatjuk. Előmelegített sütőben 180°C-on 15-20 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt megtöltjük lekvárral, és kicsit hűtőbe rakjuk pihenni (akár egy éjszakára is). Vízgőz felett csokoládét olvasztunk (kevés olajt is rakhatunk bele) és kimártjuk benne az összetöltött islereket. Tetszés szerint díszíthetjük fehér/tejcsokoládéval vagy mandulaszeletekkel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése