2014. április 20., vasárnap

Húsvéti kalács

Hát eljött a Húsvét, és mi sem jobb vasárnap reggel, mint a sonka, a tojás, a torma és nem utolsó sorban a kalács. Idén elhatároztam, hogy én fogom sütni a kalácsot, nem pedig a boltba vesszük meg. A receptért köszönet Limara pékségének (http://www.limarapeksege.hu/), mert hogy a receptet az ő oldalán találtam. :)
Mivel szeretjük elkészíteni az ételeinket/sütijeinket/ minél egészségesebben, ezért ebből a kalácsból készült egy hagyományos fehér lisztes változat, illetve egy teljes kiőrlésű tönkölylisztből is. Az utóbbival is nagyon könnyű volt dolgozni, semmit sem változtattam az eredeti recepten.
Na de jöjjön a recept:

Amire szükségünk lesz...

  • 50 dkg liszt
  • 6 dkg cukor (az én esetemben nádcukor)
  • 1 mokkáskanál só
  • 20 g élesztő
  • 1 dl tej
  • 2 dl 30%-os habtejszín
  • 1 tojás (+1 a kenéshez)
  • 1 tojássárgája

A megkelt, sütésre váró kalács
Egy nagy tálba belerakjuk a lisztet, a cukrot és a sót, és kicsit elkeverjük. Ezután beleöntjük a többi hozzávalót, és elkezdjük dagasztani a tésztát. Ha már összeállt gombóccá a tészta, akkor kivesszük a tálból, és munkalapon sima felületűvé dagasztjuk. Ezután langyos helyen 35-40 percig duplájára kelesztjük (én kelesztőtálba kelesztettem). Ha megkelt, 6 kis gombócot formázunk belőle (vagy annyit, ahány fonásosat szeretnénk), és további 15 percig letakarva kelesztjük (enyhén lisztezett deszkán). Ha letelt az idő, akkor kisodorjuk a gombócokat, és szépen megfonjuk a kalácsot, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, egész tojással megkenjük a tetejét és újabb 35-40 percig hagyjuk, hogy a duplájára megkeljen. Ezalatt bekapcsoljuk a sütőt, 170°C-ra előmelegítjük, közvetlen sütés előtt még egyszer lekenjük tojással a kalácsot és kb 40 perc alatt megsütjük. Érdemes figyelni sütés közben, én kb. 20-25 perc után lejjebb vettem a sütőt 150-160°C-ra, nehogy megégjen a kalács teteje (illetve meg is fordítottam).
 

A végeredmény nagyon jó lett, mindenkinek nagyon ízlett mind a sima lisztes, mind a tönkölylisztes változat. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése