2015. február 23., hétfő

Krémes reform módon

Mivel jó ideje kimondottan odafigyelek a táplálkozásomra, ez által mondhatni kizártam az étrendemből a fehér lisztet és a cukrot, viszont a sütiket mindig is imádtam, így folyamatosan reformosítom a hagyományos süteményeket, tortákat, így született meg ez a recept is. Persze ez nem azt jelenti, hogy mértéktelenül lehet belőle enni, csak nem tartalmaz annyi szénhidrátot és cukrot, mint az eredeti változata. ;)
Még a cukrász tanfolyam során készítettünk krémest, aminek nagyon örültem, mert azelőtt egyszer készítettem természetesen bolti leveles tészta és a Dr. Oetker Krémes alappor felhasználásával, ami egyébként ízre finom lett, de azért mégsem olyan, mint az igazi házi krémes. Aztán rájöttem, hogy nem is annyira nagyon bonyolult krémest készíteni, inkább időigényes. Na de most már következzék a recept. :)

A vajas tésztához szükségünk lesz:


  • 25 dkg tönkölyliszt  (ha csökkenteni szeretnénk a ch mennyiséget, akkor keverjük a tönkölylisztet valamilyen ch csökkentett liszttel)
  • 25 dkg vaj
  • 5 g só
  • 5 g ecet
  • 125 ml víz 

A vajas részhez a vaj 80%-át és a liszt 20%-át gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és hűtőbe tesszük, míg elkészítjük a tésztát.
A többi hozzávalóból csomómentes sima tésztát gyúrunk, kigömbölyítjük, bevagdossuk a felületét és 20-25 percig pihentetjük. Ezután kereszt alakúra nyújtjuk és beburkoljuk a vajas részt. Először szimplán, majd duplán hajtogatjuk és hűtőbe pihentetjük ismét 25-30 percig.
A pihentetés után ismét hajtogatjuk a tésztát szimplán és duplán, majd újabb pihentetés következik.
Ha letelt a 30 perc, vékonyra kinyújtjuk a tésztát és forró sütőben 200-220°C-on megsütjük a tésztalapokat.

Míg hűl a tészta, elkészítjük először a sárga krémet, melyhez szükségünk lesz:

  • 8 dl tej
  • 2 csomag (80g) vaníliás pudingpor
  • 300 g eritritol
  • 6 tojás
Ezen kívül a tejszínes réteghez kelleni fog:

  • 600-650 ml cukrozatlan habtejszín
  • 100 g eritritol
  • 1 tasak étkezési zselatin 
A pudingport kevés tejjel elkeverjük, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját és kézi habverővel alaposan összekeverjük. A többi tejet az eritritollal feltesszük melegedni és hagyományos módon megfőzzük a pudingot. Ha elkészült, még melegen belekeverjük a felvert tojásfehérjéket - így a tojásfehérje úgymond megfő benne, nem lesz nyers. Ezt az egyveleget ráöntjük az egyik kisült tésztalapra (a legjobb, ha egy állítható négyszögletes sütőformánk van, így szép lesz a széle is). 

Ha kihűlt, akkor felverünk 600-650 ml cukrozatlan habtejszínt, ehhez hozzáadunk 100 g eritritolt, illetve egy tasak zselatint feloldunk egy kevés vízben, megmelegítjük (mikróban) és hozzáadjuk a felvert tejszínhez. Ezután rákenjük a sárga krémre, majd a krémes tetejére szánt tésztalapot felszeleteljük és így rakjuk rá a tetejére. Megszórjuk porcukorral (mármint por-eritritollal), és hűtőbe rakjuk. Akkor a legfinomabb, ha pár órát pihentetjük, úgy jól összeérnek az ízek. 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése