Cukrász gyakorlaton adódott lehetőség elkészíteni a kakaós (illetve diós és fahéjas) csigát, ami nagyon nagyon jól nézett ki, mondjuk méretre nem volt az az igazi nagy kakaós csiga, amit a pékségekben árulnak, de az íze kárpótolt mindenért (persze nem lehetett ellenállni neki :) ). Azután itthon próbálkoztam egyszer, amikor is fele tönkölylisztből fele pedig sima fehér lisztből készült. Dolgozni egyszerűen lehetett a tésztával (legalábbis semmivel sem volt nehezebb, mint a sima fehér lisztes változattal), de sajnos nem nyújtottam ki elég vékonyra, így a tésztája kicsit vastag lett és a töltelék pedig annál kevesebb.
Aztán rátaláltam az "Édesentökéletes" blogra ( http://edesentokeletes.blogspot.hu/ ), ami tele van jobbnál jobb receptekkel, és egyből kiszúrtam a lenmaglisztes kakaós csiga receptet, ami azért is tetszett meg, mert a Dr. Schwarz Kakaós Csiga is lenmaglisztes és nekem nagyon nagyon ízlik (csak sajnos az ára nem túl kedvező :( ). Na de az említett blog receptje alapján megalkottam a saját lenmaglisztes kakaós csigámat, amivel teljesen meg vagyok elégedve, puha tészta, iszonyat kakaós és még méretre is egész jól sikerült (a pékségeshez hasonlítva:) ). Na de következzék a recept...
Tészta:
- 6 dkg lenmagliszt
- 20 dkg Diabestar liszt (rózsaszín - vagy bármilyen CH csökkentett lisztkeverék)
- 6 dkg sikér
- 13 dkg vaj
- 1 teáskanál nádcukor (az élesztő miatt)
- 2,5 dl tej
- 1 db tojássárgája
- 1/2 vaníliarúd kikapart belseje
- 1 tasak instant élesztő (7 g)
- csipetnyi só
Töltelék (ízlés szerint) :
- Holland kakaópor
- xilit vagy xukor vagy eritritol (vagy bármilyen természetes édesítő)
- kókuszolaj vagy olvasztott vaj
A liszteket összekeverjük a sikérrel, majd kb. 5 dkg-ot kiveszünk belőle és összegyúrjuk a vajjal. Ebből a vajas keverékből leveszünk egy keveset, hozzáadjuk a lisztekhez, a többiből pedig téglalapot formázunk és berakjuk a hűtőbe.
A langyos tejet a vaníliarúd kikapart belsejével és a tojássárgával összekeverjük.
A lisztes keverékhez hozzáadjuk a többi hozzávalót és összegyúrjuk, dagasztjuk, majd cipóvá formázzuk, kicsit bevágjuk a tetejét és kb. 25-30 percig meleg helyen kelesztjük (én bekapcsoltam a sütőt 50°C-ra és ott kelesztettem meg).

A sütőt bekapcsoljuk, a kakaós csigákat kb. 25-30 percig még kelesztjük kicsit (amíg bemelegszik a sütő) és 180°C-on 30-35 perc alatt készre sütjük. A sütés előtt illetve közben (és ha valaki szeretné, akkor miután megsült) meglocsoljuk egy kis cukros tejjel (hogy mindenképp puha legyen:) ).
A sütő aljába tettem egy kis tepsibe vizet, így sütés közben az is párolog, és ettől biztosan nagyon puhák lesznek a csigák.
(Ha reggelire frissen szeretnénk, akkor este el lehet készíteni, tepsire rakosgatni, és reggel csak elő kell venni a hűtőből, keleszteni, amíg bemelegszik a sütő, és kisütni.)
Jó sütögetést mindenkinek!! :) <3
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése